Passievrucht. Een bijzonder fruitje…

Passievrucht … de naam alleen al van dit smaakvolle stuk fruit brengt onze smaakpapillen in vervoering. De passievrucht is naast een vitaminen rijke vrucht ook een bijzonder prachtige bloem. In ons kikkerlandje zal je deze niet bij 1, 2 en een dikke 3 erachteraan zomaar tegenkomen. Oorspronkelijk is deze heerlijke vrucht afkomstig uit Zuid Amerika. Hedendaags wordt dit lekkere stuk fruit voornamelijk geïmporteerd uit Kenia, Brazilië, Zimbabwe en de Ivoorkust. Jullie snappen het al … ons Nederlands klimaat is helaas niet echt geschikt voor de passievrucht. Heb jij de luxe over een tuinkas te beschikken, dan is er een kans van slagen tot een kleine eigen kweek. De meest geschikte passievruchten variant hiervoor is de Passiflora edulis. Meer informatie over hoe het best om te gaan/planten etc van deze bijzondere bloem en smaakvolle vrucht leverancier kan je vinden bij gespecialiseerde tuinzaken. Bij interesse brengt deze link je daarheen. Gelukkig zijn passievruchten het hele jaar door vrij makkelijk te verkrijgen dankzij veelvuldige aanvoer.

Waar letten we op bij het kopen van dit heerlijke stuk fruit? Zelf kom ik steeds bij dezelfde groenten/fruit man, die beste man kent mij dus al aardig. Hij maakt er nooit een probleem van dat ik fruit en groenten relax bekijk. Het gaat vaak om een snelle controle of vruchten-fruit-groenten intact zijn. Tijdens het transport ervan kan er namelijk van alles gebeuren.

Een passievrucht hoort een onbeschadigde gladde, glanzende schil te hebben. Vooral de gladde uitstraling is van belang. Bovendien voelt een “goede” en verse passievrucht rekening houdend met hun grootte, best zwaar aan. Een rijpe passievrucht herken je aan de rimpelige buitenkant. Is de buitenzijde erg rimpelig en kan je de passievrucht zacht inknijpen? Dan dien je deze al vrij snel op te eten. Laat je een passievrucht echt te lang liggen? Dan kwijnt deze bijna letterlijk weg en zal de vrucht helemaal verrimpelen (als een waar verouderingsproces) en uitdrogen. Wat eigenlijk echt zonde zou zijn, daarvoor zijn ze te lekker en te voedzaam!

Passievruchten hebben een goede voedingswaarde en bevatten aardig wat vitaminen. Naast magnesium en calcium tref je o.a. fosfor-betacaroteen-natrium-vezels-eiwit-vitamine C-ijzer-koolhydraten. Deze bijzondere vrucht is dus werkelijk een mondje vol. De passievrucht heeft zoetzure-frisse smaak en geniet de bijnaan: fruit tropical. Deze lekkernij laat zich goed verwerken in smoothies, fruitsalades, breakfast bowls. Persoonlijk gebruik ik passievruchten vaak in beslag voor cake en taart. Je kan er heerlijke cakes mee bakken of wat denk je ervan om Oma’s appeltaart een tropische twist te geven? Halveer 2 passievruchten en lepel de inhoud ervan door het beslag van je appeltaart … smullen verzekerd! Zelf gebruik ik verse passievruchten vaak bij het maken van smaakvolle ontbijt bowls. De zoet zure frisse smaak laten je smaakpapillen ontwaken en zorgen voor een fris en gezond ontbijt.
Ik zeg: passievruchten zijn bijzonder, smaakvol en makkelijk toe te passen in papjes-hapjes-gerechten. Bovendien zijn ze super healthy en goed verkrijgbaar. Dus … maak jezelf blij, koop passievruchten en laat je creativiteit erop los. Op deze pagina ontdek je een lekkere smoothie gemaakt van verse passievruchten en aardbei. Geniet ervan!

Groene groet, Patrick-Vegan Keuken.

Heb jij zin in een net even wat anders feestje? Laat de Vegan Foodtruck aanrijden en tover je tuin of oprit tot een culinair feest paradijsje. Heerlijk genieten van gerechten-hapjes-en meer in je eigen tuin! Voor meer informatie klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.